(recept
si oblíbilo 9 návštěvníků)
Strouhaný koláč

Potřebné ingredience
Těsto:
250g másla
400g hladké mouky
1 žloutek
1 prášek do pečiva
4 lžíce mléka
4 zarovnané lžíce kakaa
Tvaroh:
2 tučné tvarohy
1 vanilkový cukr
300g cukru
4 žloutky
1 lžíce rumu
1 lžíce škobu
rozinky
z 5 bílků sníh
Postup přípravy
Smícháme všechny sypké přísady na těsto a smícháme s tekutými a máslem. Vypracujeme těsto, dokud se všechny přísady perfektně nespojí. Zabalíme do fólie a dáme do lednice minimálně na hodinu ztuhnout.
Mezitím si vymažeme a vysypeme plech moukou. Množství vychází na klasický plech.
Oddělíme žloutky a bílky 4 vajec. Do jedné misky dáme tvaroh, přidáme žloutky, třetinu cukru, vanilkový cukr, rum, škrob a dle chuti rozinky. Smícháme do jednolité hmoty. V druhé misce šlehačem uděláme z bílků tuhý sníh a přidáme trochu cukru. Šleháme dál, dokud se cukr nerozpustí. Pak přidáváme postupně po trochách zbytek cukru a šleháme, dokud sníh není pevný, je to cca 15 minut.
Opatrně vmícháme sníh do tvarohové hmoty.
Vyndáme vychlazené těsto z lednice, rozdělíme na dvě poloviny. Na hrubém struhadle nastrouháme jednu polovinu rovnoměrně po plechu. Kde by bylo hoblinek více, rozdělíme vidličkou. Na hoblinky dáme tvarohovou hmotu, uhladíme a nahoru nastrouháme druhou polovinu těsta.
Pečeme 40 minut při 180°C.
Mezitím si vymažeme a vysypeme plech moukou. Množství vychází na klasický plech.
Oddělíme žloutky a bílky 4 vajec. Do jedné misky dáme tvaroh, přidáme žloutky, třetinu cukru, vanilkový cukr, rum, škrob a dle chuti rozinky. Smícháme do jednolité hmoty. V druhé misce šlehačem uděláme z bílků tuhý sníh a přidáme trochu cukru. Šleháme dál, dokud se cukr nerozpustí. Pak přidáváme postupně po trochách zbytek cukru a šleháme, dokud sníh není pevný, je to cca 15 minut.
Opatrně vmícháme sníh do tvarohové hmoty.
Vyndáme vychlazené těsto z lednice, rozdělíme na dvě poloviny. Na hrubém struhadle nastrouháme jednu polovinu rovnoměrně po plechu. Kde by bylo hoblinek více, rozdělíme vidličkou. Na hoblinky dáme tvarohovou hmotu, uhladíme a nahoru nastrouháme druhou polovinu těsta.
Pečeme 40 minut při 180°C.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé